Salsa Cren

El cren el xe na pianta dełe Brassicaceae: ła Armoracia rusticana o anca Cochlaria armoracia. Ła xe ciamà kren anca in Austria, anca se el so nome todesco xe Meerrettich; i inglexi i ła ciama horseradish, i taljàn rafano. Originaria del Sud e del’Est Europa, deso el se trova dapartuto. Ghin parla Catone intei so scriti su l’agricoltura. A Pompei ghe xe un mosaico ke ło rafigura. Plinio el Vecio el parla del cren ‘nteła so opera Historia Naturalis.

El ga foje grandi e ła riva a 1 metro – 1 metro e mexo da tera.

Ingredienti

  • 100 g di radice di rafano
  • Q.b. (100 ml circa) di aceto
  • Q.b. di sale
  • 1 cucchiaino di zucchero

Procedimento

  • Lavare e spazzolare la radice di rafano. Rimuovere la scorza con un coltello oppure con uno sbucciaverdure.
  • Tagliare la radice a pezzetti, dunque riunirli in un frullatore. Tritare il rafano fino ad ottenere un composto a scaglie non troppo grosse.
  • Mescolare il trito di rafano con un pizzico di sale ed un cucchiaino di zucchero.
  • Riempire i vasetti di vetro con la polpa di rafano grattugiata, dunque aggiungere tanto aceto di vino quanto basta fino a coprirne la superficie.
  • Conservare in frigo. Si consiglia di attendere almeno un mese prima del consumo.